Урок доброти

Дем'янюк Марія Борисівна

Зубата щука вже десять хвилин повчала свою донечку Слухнянку, яка вперше збиралася залишити домівку: «… А як побачиш карася, то з їж його: і смачно, і корисно, і взагалі, так прийнято поміж нами, щуками». «Гаразд», – поспішно сказала Слухнянка, бо їй дуже хотілося поплавати в річці и вона з нетерпінням чекала на завершення розмови. «Гаразд, мамо», – повторила щучка, і, махнувши хвостиком, хутко попливла.
Милувалася вона очеретом, лілеями. Бавилася повільними ніжними хвильками. Розвідувала дно річки, де було багато ще невідомого для неї. І зрештою зустріла чемну, доброзичливу рибку. Звісно, мандрувати вдвох – набагато цікавіше, і щучка зовсім не помітила, як минув час. «До зустрічі, – сказала рибка Слухнянці. – Хай щастить!». «Може зустрінемося знову? – запитала щучка. – Де тебе шукати?». «Звичайно зустрінемося. А знайти мене можна серед карасів», – сказав карасик, і поплив до своєї домівки. «Карасик!» – спантеличено подумала щучка та повільно подалася додому.
Сувора мама-щука вже серйозно тривожилася через відсутність доньки. «Де ти була?» – запитала вона Слухнянку. «Подорожувала», – відповіла та. «Сама?». «Та ні, з товаришем, з … карасиком», – ледь чутно сказала щучка й перелякано опустила очі додолу.
Вона ніколи не могла б збрехати мамі, отож вважала за краще одразу зізнатися.
«Що?! – гнівно промовила та. – Ти бачила карася і не з’їла його?!» – й сердито зиркнула на доньку. «Розумієш, матусю, – тихенько промовила щучка, – ми потоваришували, а друзів не їдять». Тепер Слухнянка, очікуючи на розуміння, дивилася просто у ВІЧІ своїй мамі. «Так, друзів не їдять», – відповіла та й погляд її став м’яким і сяючим від сльозинок, що з’явилися на її очах.
А потім вона підпливла ближче до донечки й промовила: «А ти в мене розумниця! І правду сказала, і серце добре маєш, хоча й щучого роду».

Сподобалось? Поділіться з друзями:

Сподобався твір? Залиш оцінку!

5 / 5. Оцінили: 10

Поки немає оцінок...

Джерело:
“Марійчині казки”
Марія Дем’янюк
Видавництво: “ФОП Цюпак”
м. Хмельницький, 2018 р.

Залишити коментар

 



Увійти на сайт:
Забули пароль?
Немає акаунту?
Зареєструватись
Створити акаунт:
Вже є акаунт?
Увійти
Відновити пароль: